Начало » Занимания » Забележителности в района » Архитектурни и исторически забележителности
Никополис ад Нестум, общ. Гърмен
На 7 километра източно от град Гоце Делчев, в южната част на землището на село Гърмен, се намират останките на древното римско селище Никополис ад Нестум (Nicopolis ad Nestum). В миналото градът е заемал площ от около 13 ха, част от които са разкопани и проучени. Селище от стратегическо значение в миналото и със славна история, Никополис ад Нестум е обявен за археологически и архитектурен паметник от Античността и Средновековието.
Тук може да разгледате останките на две раннохристиянски базилики, основите на обществени и културни сгради, надгробни могили и др., като си подарите едно наистина вълнуващо пътуване назад във времето – към епохата на Късната античност и Ранното средновековие.

Маршрут: Хотел Therma Vitae – Марчево – Гърмен
Разстояние: 4 км
Време с автомобил: 4 мин
Линк: https://bg.wikipedia.org


Град Гоце Делчев
Разположен в югоизточното подножие на Среден Пирин, по двата бряга на Неврокопска река, град Гоце Делчев очарова с интересна архитектура, с богата история и съхранени традиции, с чиста и красива природа. Важен за развитието на гр. Неврокоп е периодът на Възраждането – тогава градът процъфтява, като наред с традиционните за района земеделие и скотовъдство, се развиват и занаятите звънчарство, златарство, самарджйство, абаджийство и др. От 1951 г. градът носи името на радетеля за народна свобода – Гоце Делчев.
Разходката из китното градче ви дава възможност да разгледате занаятчийските работилнички на ул. „Звънчарска“ и да се полюбувате на възрожденския архитектурен комплекс „Рифат бей“. В града се намира и една от най-старите в района църкви – „Св. Архангел Михаил“, която впечатлява с изкусните си иконописи и дърворезби.
Не пропускайте да посетите и Градския парк. Разположен върху 75 дка, изцяло обновен и реконструиран, паркът покорява с невероятното си зелено богатство и модерна инфраструктура.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Марчево – с. Гърмен – гр. Гоце Делчев
Разстояние: 12 км
Време с автомобил: 14 мин
Линк: http://www.gotsedelchev.bg/


Общински исторически музей в гр. Гоце Делчев
Създаден със съдействието на местни жители и дарители, Общински исторически музей в Гоце Делчев отваря врати през 1979 г. Това е единственият в Гоцеделчевска община център за съхраняване и изследване на значителното културноисторическо наследство на региона. Тук може да се насладите на богата колекция от археологически находки, предмети и лични вещи, свързани с различни периоди от историческото минало на града и региона, с бита и етнографията на местните жители.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Марчево – с. Гърмен – гр. Гоце Делчев
Разстояние: 12 км
Време с автомобил: 14 мин
Линк: http://gotsedelchevmuseum.bg


Музейна сбирка в с. Скребатно
В село Скребатно се намира единствената музейна сбирка в община Гърмен, създадена през 1978 г. от инициативен комитет, подпомаган активно от местните жители. Сбирката се помещава в сграда с над 300-годишна история, служила през периода на османското владичество като конак, като килийно и по-късно – като светско училище.
В музейната сбирка са представени предмети от бита и традиционни носии и на двата етноса (християни и мохамедани), както и колекция от снимки, документи и вещи, свързани с участието на местното население в борбата за освобождение на България от турско робство.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae - с. Скребатно (в посока към село Рибново)
Разстояние: 8 км
Време с автомобил: 15 мин
Линк: https://bg.wikipedia.org


Архитектурен резерват Лещен
Разположено в крайните южни склонове на Западните Родопи, на 960 м надморска височина, село Лещен предлага неповторимо съчетание от прекрасна природа, впечатляваща възрожденска архитектура и опазени във времето дух и традиции.
Сред архитектурните паметници се открояват построената през 1836 година църква „Св. Параскева“, която ще ви изненада с ярките си стенописи, както и килийното училище – средище за просвета през епохата на Възраждането.
Разходката по калдъръмената главна уличка ще ви очарова с живописните възрожденски къщи, с уюта на китните селски дворове, с магията на спиращата дъха природна красота.

Маршрут: Хотел Therma Vitae – с. Марчево (в селото има отбивка вляво за Лещен) – с. Лещен
Разстояние: 9 км
Време с автомобил: 12 мин
Линк: http://ognyanovo.com/


Исторически и архитектурен резерват Долен
Сгушено сред склоновете на Югозападните Родопи, на 28 км източно от гр. Гоце Делчев, село Долен впечатлява и очарова със запазената си възрожденска архитектура и със самобитната си атмосфера.
Обявено за исторически и архитектурен резерват през 1977 г., днес с.Долен ревниво пази възрожденския си дух и се гордее със своите 70 съхранени и реставрирани къщи от епохата на Възраждането, с характерните си архитектурни ансамбли – кръстовищата Кавалите и Николовската чешма, чаршийската уличка и др., с уникалната си църква „Св. Никола“ и прилежащото към нея килийно училище. Построена през 1834 г., черквата ще ви покори с живописните си икони, с интересната си история, с легендите за чудодейната си сила.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Марчево – с. Гърмен – с. Дъбница – с. Долно Дряново – с. Долен
Разстояние: 27 км
Време с автомобил: 30 мин
Линк: http://www.dolen.hit.bg


Исторически и архитектурен резерват Ковачевица
Ковачевица смайва погледа с уникалната симбиоза на природна среда и невероятно архитектурно богатство.
Обявена през 1977 г. за исторически и архитектурен резерват, Ковачевица докосва всекиго със своя дух и автентична възрожденска атмосфера. Общият архитектурен стил на селището е толкова уникален, че няма аналог в българската архитектура. Тук за всяка постройка има легенда, а всяка калдъръмена уличка ни води по пътя на историята. Църквата „Св. Никола“, първото в Неврокопско килийно училище, параклисът „Св. Георги“ и всяка една от къщите са безценно свидетелство за архитектурния гений на българина от епохата на Възраждането.
Разходете се по уличките на Ковачевица, отбийте се в уютните картинни галерии и ресторантчета в традиционен стил, полюбувайте се на невероятната природа и бъдете сигурни, че това изконно средище на българщината ще ви връща при себе си отново и отново.

Маршрут: Хотел Therma Vitae – с. Марчево (в селото има отбивка вляво за Лещен) – с.Лещен – с. Горно Дряново – с. Ковачевица
Разстояние: 16,5 км
Време с автомобил: 25 мин
Линк: http://www.kovachevica.com/


Архитектурен резерват Делчево
Село Делчево е разположено на 9 км от гр. Гоце Делчев, в южните склонове на Пирин планина, на 1050 м надморска височина.
Създадено през 17 век край турски чифлик, селото пази и до днес духа и атмосферата на Възраждането. Известно по време на робството като място за комитски срещи, през 1934 г. село Юч дурук (от турски „три върха“) се преименува на Делчево, в чест на тачения от народната памет Гоце Делчев войвода.
Днес обявеното за архитектурен резерват китно селце очарова със самобитните си калдъръмени улички и автентичните си възрожденски къщи, с уникалната си стенописана черква „Успение Богородично“, с невероятното си местоположение и със спиращата дъха гледка към дивния Пирин.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Марчево – с. Гърмен – гр. Гоце Делчев – с. Делчево
Асфалтиран 9-километров път води от Гоце Делчев до Делчево, но много от туристите предпочитат да стигнат до мястото пеша, за да могат да се насладят на чистата и красива планинска природа. Планинският преход отнема около 1ч 40 мин.
Разстояние: 23 км
Време с автомобил: 28 мин
Линк: http://www.gotsedelchev.bg/


Исторически парк Градище, с. Долно Дряново
Исторически парк Градище се намира на 5 км от с. Долно Дряново, в посока пътя за Сатовча и Доспат.
Паркът впечатлява както с красотата си на величествен природен феномен, така и с наличието на важни културни следи от праисторическата и от античната епоха, заради което е обявен за културна ценност с национално значение.
Археологическите проучвания доказват, че мястото е древно тракийско светилище, което притежава всички основни характеристики на този тип обекти – каменни заграждения, хранилища за дарове в скални цепнатини и ниши, глинени олтари.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Марчево – с. Гърмен – с. Дъбница – с. Долно Дряново.
Исторически парк Градище се намира на 5 км от изхода на село Долно Дряново. Може да се паркира до каменната чешма отдясно на пътя, след което има още 400 м пеша до парка.
Разстояние: 21 км
Време с автомобил: 25 мин
Линк: http://svetilishte.com/


Крепост Свети Димитър, гр. Хаджидимово
На едноименния хълм, на 3 км от гр. Хаджидимово, е разположена късноантичната и средновековна крепост Свети Димитър. На площ от 2 дка имате възможността да разгледате останки от крепостни стени и кули, както и основите на вътрекрепостна църква, върху които по-късно е изграден параклисът “Св. Димитър”.
Крепостта е със статут на деклариран паметник на културата с национално значение.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Марчево – с. Гърмен – с. Хвостяне – с. Блатска – гр. Хаджидимово
Разстояние: 18 км
Време с автомобил: 25 мин
Линк: http://www.bulgariancastles.com/


Късноантична и средновековна крепост Момина кула
Късноантичната и средновековна крепост Момина кула се намира в землището на с. Кремен, в един от най-тесните и живописни участъци на пролома на река Места, известен като Момина клисура.
Кацнало на една от непристъпните отвесни скали току над пътя, укреплението заема площ от само 500 кв.м, но впечатлява с оцелелите във времето крепостни стени, с останките на наблюдателни кули, с интригуващите скални образувания в близост до него, с дивно красивата природна панорама.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Огняново – с. Балдево – с. Господинци – Момина клисура
На път от Гоце Делчев за Банско крепостта може да се види от главния път – намира се отляво на пътя, между селата Господинци и Места. За да стигнете до Момина кула, продължавате пеша по тясна козя пътечка, която минава покрай няколко схлупени къщурки и извива нагоре, за да ви отведе за около 20 мин спокоен ход до целта.
Линк: http://www.bulgariancastles.com/


Ателие за развитие на традициите в с. Гърмен
Ателие за развитие на традициите /АРТ/ е създадено през 2007 г. с основна цел проучване, подпомагане и развитие на местната култура, фолклор и традиции.
Ателието поддържа и обновява архив от фолклорни материали, създава спектакли, пресъздаващи местните обичаи и традиции, организира уроци за туристи по народни танци, народно пеене и народни инструменти.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – Марчево – Гърмен
Разстояние: 4 км
Време с автомобил: 5-6 min
Линк: http://www.art-garmen.org/


Работилница за възраждане на занаятите, с. Дъбница
Работилницата за възраждане на занаятите в село Дъбница предлага на туристите богат набор от дейности и услуги, свързани с традиционните местни занаяти и култура.
Предлагат се уроци по изработка на тамбури и тъпани, следвайки старинен ръчен метод, направа на фолклорни одежди и цървули, декоративни възглавници и др. Туристите могат да вземат участие в различните дейности, или да закупят готово изделие.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – Марчево – Гърмен – Дъбница
Разстояние: 8 км
Време с автомобил: 10 мин
Линк: http://www.workshop-dabnitza.org/


Therma Vitae © Запазени права