Начало » Занимания » Забележителности в района » Църкви и манастири
Църква „Успение Богородично“, с. Огняново, община Гърмен
Църквата „Успение Богородично“ в с. Огняново е построена през 1835г. Обявена е за паметник на културата.
Изграден в годините на робство, православният храм представлява малка трикорабна базилика, частично вкопана в земята и внушаваща усещане за покой, смирение и духовно единение с Бога. Ценност за храма и миряните е табленият иконостас, който се отличава с прецизната си изработка. В черквата се съхраняват ценни икони, част от които са дело на видния представител на Банската иконописна школа Димитър Молеров.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Огняново – Църква „Успение Богородично“
Разстояние: 3 км
Време с автомобил: 3-4 мин
Линк:  https://bg.wikipedia.org


Неврокопски манастир „Света Богородица – Живоприемний източник”
Неврокопският манастир е български женски манастир, духовно ръководен от считаната за важна част от Българската православна църква Неврокопска епархия и спадащ към Гоцеделчевската духовна околия.
Малко се знае за историческото минало на религиозната постройка. Според преданията първоначално на това свято място се е издигал мъжки манастир, който е бил разрушен по време на османското робство. Възстановен през 1888 г., днес манастирът представлява комплекс, съставен от малка, еднокорабна и частично стенописана черква с притвор, жилищни и стопански сгради.
Неврокопски манастир „Св. Богородица – Живоприемний източник“ е обявен за паметник на културата.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Марчево – с. Гърмен – гр. Гоце Делчев - Неврокопски манастир „Света Богородица – Живоприемний източник”
Манастирът се намира на около 2-3 км от гр. Гоце Делчев, в посока пътя за с. Делчево.
Разстояние: 16 км
Време с автомобил: 18 мин
Линк: http://library.kiwix.org/


Църкви в град Гоце Делчев
Православната общност в гр. Гоце Делчев е грижовен стопанин на 3 възрожденски църкви, всяка от които е обявена за паметник на културата.
Трикорабната базилика „Св. Архангел Михаил“, изградена през 1811 г., е най-старият запазен храм на православието в региона. Изключително добре поддържана, черквата съхранява 109 ценни икони от 17 век, като впечатлява и с майсторските си стенописи и дърворезби.
Църквата „Успение Богородично“, построена през 1838 г., вдъхновява с изкусен иконопис и с ценни подвижни икони, част от които са създадени от видния представител на Банската иконописна школа Димитар Молеров.
В най-голямата и най-забележителна от архитектурна гледна точка катедрална църква „Св. Св.Кирил и Методий и Св. Пророк Илия“ се съхраняват 75 ценни икони, дело на зографи от Банската иконописна школа.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Марчево – с. Гърмен – гр. Гоце Делчев
Разстояние: 12 км
Време с автомобил: 14 мин
Линк: http://www.gotsedelchev.bg/


Хаджидимовски манастир „Св. Великомъченик Георги Победоносец”
Според старите анали, на мястото на днешния манастир в края на 13 век е построено християнско светилище, посветено на Свети Георги Победоносец. Изгорен от поробителите по време на османското робство, манастирът е построен отново през 19 век и е осветен през 1865 г.
Днес Хаджидимовският манастир впечатлява със своята красота, история и духовна сила. Духовно ръководен от Неврокопската епархия на Българската православна църква, манастирът е третият по големина в Югозападна България и е една от резиденциите на Неврокопския митрополит.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Марчево – с. Гърмен – с. Хвостяне – с. Блатска – гр. Хаджидимово
Разстояние: 15 км
Време с автомобил: 20 мин
Линк: http://www.bulgariamonasteries.com/


Църква „Св. Параскева“, с. Лещен, община Гърмен
Църквата „Св. Параскева” в с. Лещен е забележителна както с обвитото си в легенди минало, така и със самобитните си архитектура и интериор.
Според преданието, „Св. Параскева“ е построена през 1837 г. от масово преселилите се в Лещен жители на с. Голо Бърдо, което сега е в пределите на Албания. Прокудени от робството, преселниците изграждат черквата като приемник на едноименния православен храм в родното им село, който е бил построен още през 1666 г.
Черквата „Св. Параскева“ покорява с прецизно живописания си иконостас и с високата художествена стойност на ярките си и самобитни стенописи.

Маршрут: Хотел Therma Vitae – с. Марчево ( в селото има отбивка вляво за Лещен) – с. Лещен
In the village of Marchevo there is a turn-off on the left to the village of Leshten.
Разстояние: 9 км
Време с автомобил: 12 мин
Линк: http://bg.wikipedia.org/


Църква „Св. Никола“, с. Ковачевица, община Гърмен
Построена през 1848 г. от прочутите ковачевски дюлгери, подкрепяни безвъзмездно от местните жители, църквата „Св. Никола“ е сред най-значимите културноисторически паметници в неврокопския регион.
Трикорабната базилика, част от която е изградена под нивото на земната повърхност, е типичен представител на българската църковна архитектура от периода на Възраждането. Забележителният архитектурен ансамбъл включва също 4-етажна камбанария и килийно училище. Интериорът впечатлява с прецизно изработен иконостас и с ценни икони от 18 и 19 век.

Маршрут: Хотел Therma Vitae – с. Марчево (в селото има отбивка вляво за Лещен) – с.Лещен – с. Горно Дряново – с. Ковачевица
Разстояние: 16,5 км
Време с автомобил: 25 мин
Линк: http://www.kovachevica.com/


Църкви в с. Баничан, община Гоце Делчев
500-те жители на с. Баничан се гордеят с 5 действащи църкви, и с още една, която е в процес на изграждане.
Най-старият православен храм е църквата „Св. Архангел Михаил“, осветена през 1866 г. и обявена за паметник на културата. Черквите „Св. Атанасий Велики“ (1976) и „ Св. Св. Константин и Елена (1989), както и манастирът „Успение Богородично“ (нач. на 20 век) са изградени върху основите на древни християнски храмове. Върху тракийска могила преди 30 години е издигната църквата „Св. Св. Петър и Павел“, а в момента се изгражда храм „Св. Петка Българска“.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Марчево – с. Гърмен – гр. Гоце Делчев – с. Баничан
Разстояние: 18 км
Време с автомобил: 20 мин
Линк: http://bg.wikipedia.org/


Църква „Св. Николай Чудотворец“, с. Мосомище, община Гоце Делчев
Църквата „Св. Николай Чудотворец“ е една от най-внушителните и най-добре поддържаните в Неврокопската епархия. Построена е през 1835 г., а през 1992 е обявена за паметник на културата.
Величественият православен храм впечатлява с богато резбован иконостас, с дървени апликирани тавани и с 92 ценни икони, създадени от прочутите зографи от Банската иконописна школа Димитър и Костадин Молерови.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Марчево – с. Гърмен – с. Мосомище
Разстояние: 14 км
Време с автомобил: 20 мин
Линк: http://www.mosomishte.hit.bg


Църква „Св. Николай Чудотворец“, с. Долен, община Сатовча
Църквата „Св. Николай Чудотворец“ е един от най-старите православни храмове в региона. Изграждането ѝ започва през 1826 и приключва през 1837 г. Камбанарията е изградена няколко десетилетия по-късно.
Интериорът на черквата е уникален – таванът ѝ е покрит с дъски, върху които след това са изрисувани стенописите. Храмът е изкусно изографисан от представители на прочутата Тревненска иконописна школа. Иконостасът впечатлява с уникални икони, дело на именития зограф от Дебърско Георги Филипов.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Марчево – с. Гърмен – с. Дъбница – с. Долно Дряново – с. Долен
Разстояние: 27 км
Време с автомобил: 40 мин
Линк: http://dolen.hit.bg/


Църква „Св. Димитър“, с. Тешово, община Хаджидимово
Построена през 1844 и обявена за паметник на културата, „Св. Димитър“ е сред най-достолепните и най-величествени възрожденски черкви в Неврокопската епархия.
Забележителният архитектурен ансамбъл включва масивен трикорабен православен храм, кула-камбанария с монтиран през 1894 г. часовников механизъм, както и параклис-костница и пристроено по-късно килийно училище.
Катедрален храм „Св. Димитър“ покорява с изключително ценни стенописи и икони, с уникална и изкусна дърворезба.Тук грижовно се съхраняват едни от най-високо ценените шедьоври на Банската иконописна школа, създадени през 1848 г. от именития ѝ представител Димитър Молеров.

Маршрут: Комплекс Therma Vitae – с. Марчево – с. Гърмен – гр. Гоце Делчев – с. Ново Ляски – с. Копривлен – с. Лъки – с. Тешово
Разстояние: около 30 км
Време с автомобил: 40 min
Линк: http://www.teshovo.com/


Therma Vitae © Запазени права